Caravan onderhoud

 

Helaas is het door te weinig mankracht niet meer mogelijk om caravan onderhoud uit te voeren.

Voor het leveren en plaatsen van caravanbanden kunt u nog steeds terecht.

Wij verwijzen u dan ook voor onderhoud door naar ACC in Limmen  –  tel: 072 – 505 1889 

–  www.acc-service.nl

 

Uit onderzoek en acties van de verkeerspolitie blijkt telkens opnieuw dat heel wat caravans en aanhangwagens niet in een al te beste staat verkeren.

Verkeerde zuinigheid? Wij denken van wel. Veel caravan- en aanhangwagenbezitters gaan er van uit dat het onderhoud “Mistlamp caravan / aanhanger” niet zo erg nodig is, omdat men maar eens in de zoveel tijd van dit geliefde bezit gebruik maakt.

Wij weten echter uit ervaring waar dit toe leidt: tot onnodig hoge reparatiekosten en een onnodige bekorting van de levensduur.
Wat hier ook geldt: “Wat rijdt dat slijt en wat staat dat vergaat!”. Verdroogde banden, slecht functionerende remmen, versleten schokdempers en wiellagers, dit alles kan het voortijdige einde betekenen, niet alleen van uw welverdiende vakantie maar ook van uw kostbare bezit.

Wij zijn prima geoutilleerd bedrijf met alle moderne apparatuur voor het opsporen en herstellen van technische mankementen.
Remmen, de trekinrichting, het onderstel, de banden, de bedrading, de gasleidingen en de afvoer, alles wat u maar kunt bedenken wordt kritisch gecontroleerd op werking en veiligheid en waar nodig gerepareerd, gesmeerd, vervangen en/of afgesteld, indien u daartoe opdracht heeft gegeven.
Alles wordt vermeld op een onderhoudsrapport, dat wij na afloop aan u verstrekken.

Veilig op vakantie, reserveer tijdig een caravan onderhoudsbeurt.

De onderhoudsbeurt voor caravans en vouwwagens omvat o.a.:

1. Onderstel
Uitgebreide controle en smeren van oplooprem en koppeling – balanceren van de wielen – stabilisatorkoppeling – reservewiel/houder- neuswiel – uitdraaisteunen – asvering – schokdempers – terugrijautomaat – remkabels – parkeerrem controle en afstellen van schokdemper oplooprem – breekkabel – stofhoes en schuifstuk – boutverbindingen chassis en opbouw – wielbevestiging en wiellagers.

2. Opbouw
Controle van rangeergrepen – wettelijk verplichte voorzieningen als reflectoren, kentekenplaat, e.d. optische controle van verborgen gebreken en/of schade aan de opbouw.

3. Electrische installatie
Uitgebreide controle van de gehele rijverlichting en verbindingen en voorzieningen met het trekkende voertuig.

4. Gasinstallatie
Uitgebreide controle en duurtest van de gehele gasinstallatie, van gasfles tot alle gebruikers.

5. Vochtmeting
Beperkte vochtmeting aan de kritieke punten van de caravanopbouw.

6. Banden
Uitgebreide controle van de banden (inclusief reservewiel). Gerapporteerd wordt de bandenspanning – profieldiepte – leeftijd – draagvermogen en snelheid van de banden.

Regelgeving omtrent mistachterlicht en zij-markering.

Wegens alle onduidelijkheid over de regelgeving omtrent de mistlichten en markeringslichten hier de wetswijzigingen. Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa tot 751kg. geldt:

Deze moeten voorzien zijn van:

  • met ingang van 1 januari 2005, één of twee mistlichten aan de achterzijde van het voertuig. In het geval van één mistlicht moet dit zich bevinden in of links van het middenlangsvlak van het voertuig;
  • met ingang van 1 januari 2005, twee markeringslichten aan de voorzijde en twee aan de achterzijde van het voertuig indien deze breder is dan 2,10m. Deze mogen naarvoren niet anders dan wit en naar achteren niet anders dan rood stralen.
  • met ingang van 1 januari 2005, zijmarkeringslichten indien het voertuig langer is dan 6,00m.. Deze mogen niet anders dan ambergeel stralen. Indien het achterste zijmarkeringslicht onderdeel uitmaakt van een rood stralend licht dan wel van een rode retroreflector, mag dit licht rood stralen.

Opmerking: Het betreft hier dus alle (!!) aanhangers met een maximaal gewicht onder de 751kg., ongeacht de leeftijd. Nieuwe en oude vouwwagens, caravans en aanhangers etc. zijn hier van toepassing.

Voor aanhangers met een toegestane maximale massa van meer dan 750kg. geldt:

  • een of twee mistlichten aan de achterzijde van het voertuig indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen;
  • twee markeringslichten indien het voertuig na 31 december 1995 in gebruik is genomen en breder is dan 2.10 m, dan wel voor 1 januari 1996 in gebruik is genomen en breder is dan 2.50 m;
  • zij-markeringslichten indien het voertuig na 31 december 1995 in gebruik is genomen en langer is dan 6.00 m..

Andere bepalingen omtrent het mistlicht:

Het mistlicht of de mistlichten aan de achterzijde van het voertuig moeten zijn aangebracht:

  • op ten minste 0,10 meter afstand van de remlichten;
  • op een hoogte van niet minder dan 0,25 meter en niet meer dan 1,00 meter boven het wegdek.

Indien slechts één mistlicht aanwezig is, moet dit links van het middenlangsvlak van het voertuig zijn aangebracht.

Opmerking: als het trekkend voertuig niet over een mistachterlicht beschikt, hoeft de aanhanger hier ook niet over te beschikken.