De distributieriem

De distributieriem, de cruciale schakel in de motor.

Om dure motorschade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage, de spanning en de correcte behandeling van de riem zelf.

U kent het vast wel: uw garagebedrijf belt met de mededeling dat de distributieriem van uw auto aan vervanging toe is. Wat is nu eigenlijk een distributieriem en waarom moet die worden vervangen?

De distributieriem of tandriem, zoals hij ook wel wordt genoemd, zit onzichtbaar weggewerkt achter beschermingskappen aan de zijkant van de motor. De riem zorgt voor de aandrijving van een aantal onderdelen binnenin de motor. Onderin de motor zit de krukas met de zuigers en bovenin zit de nokkenas met de kleppen. Maar ook de waterpomp wordt veelal door de distributieriem aangedreven.

De distributieriem zorgt ervoor dat deze onderdelen gelijk met elkaar meedraaien en elkaar niet kunnen raken. Gaat de riem echter kapot, dan zullen de zuigers en de kleppen in de meeste gevallen elkaar raken waardoor er aanzienlijke schade ontstaat aan de motor. Het schadebedrag is vaak een veelvoud van de kosten die moeten worden gemaakt om de riem op tijd te vervangen.

Voor distributieriemen geldt: Voorkomen is beter dan genezen.

De vervangingstermijn voor een distributieriem is voor elk merk en type auto verschillend. Er zijn fabrikanten die een termijn van 60.000 km hanteren, maar ook termijnen van 80.000, 120.000 of zelfs 160.000 km komen veel voor. Naast het aantal kilometers is ook vaak de leeftijd van de distributieriem van belang. Veel merken hanteren naast de kilometers dan ook een leeftijd. De distributieriem moet dan bijvoorbeeld om de drie, vijf of tien jaar worden vervangen, ook al heeft u dan nog niet het aantal kilometers voor vervanging gereden.

De automobielfabrikanten willen de vervangingstermijn nog wel eens aanpassen, waardoor de riem eerder moet worden vervangen dan in het onderhoudsboekje vermeld staat. Vraag gerust bij ons wat de vervangingstermijn van de distributieriem van uw auto is. Wij zijn van de laatste veranderingen op de hoogte en kunnen u vrijblijvend voorlichten over de kosten van het vervangen van deze distributieriem.