Airco systeem

Auto-airco ook in de winter gebruiken

Bij de auto-airconditioning denken we doorgaans alleen aan gebruik in de zomer. Dit is een misverstand. De airco kan prima gebruikt worden voor ontwaseming van de ruiten omdat de lucht uit de airco veel droger is dan die uit de blower (beslagen ruiten is verleden tijd). En als u het te koud vindt om de airco in herfst of winter voor dit doel aan te zetten dan kunt u daarbij gewoon de kachel aanzetten. De lucht blijft dan toch droog en is ook warm.   

Regelmatig aanzetten voorkomt problemen Het is überhaupt belangrijk om het hele jaar door regelmatig de airco even aan te zetten. Een keer per week even de airco aanzetten voorkomt lekkages door uitdrogen van onderdelen in de airco. En een lekkende airco is een kwalijke zaak. Kwalijk voor uw portemonnee omdat u een extra reparatie moet laten uitvoeren die u nota bene had kunnen voorkomen. Maar ook kwalijk voor het milieu. Dat is een wat ingewikkelder verhaal.

In de auto-airco zitten zogenoemde koudemiddelen. Deze middelen bevatten HFK’s. HFK-gassen tasten (in tegenstelling tot de voorganger CFK) de ozonlaag niet aan, maar als ze vrij komen in de atmosfeer dragen ze wel bij aan het broeikaseffect. Kortom: een lekkende airco is altijd een probleem en moet direct hersteld worden.

Erkende bedrijven U kunt dus zelf bijdragen aan de conditie van uw airco maar het is ook belangrijk deze regelmatig te laten controleren. Controle van uw aircosysteem kan in ons garagebedrijf plaatsvinden. Installatie, service en onderhoudswerkzaamheden van auto-airco’s kunnen wij ook voor u uitvoeren. Om stankoverlast tegen te gaan, kunnen wij natuurlijk het aircosysteem voor u reinigen. Neem daarover vrijblijvend contact met ons op.

Tips voor onderhoud. Tenslotte nog enkele tips voor het onderhoud van uw auto-airco:

  • Schakel de installatie enkele minuten na het starten van de motor in. Dit bespaart brandstof en onnodige slijtage van de koppeling van de compressor.
  • Schakel de installatie alvast uit voordat u de motor uitzet. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en kans op stankoverlast.
  • Hou de luchtinlaten vrij van blad en vuil. Dit voorkomt een verstopping van het systeem.
  • Lees aandachtig het instructieboekje over het juiste gebruik van de airco.
  • Laat uw airco installatie minstens eens per jaar controleren
  • Zware belasting: Airco’s verbruiken brandstof en kosten motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet uw auto hard werken (caravan of bergen), zet de airco dan uit. Het vermogen is dan al hard genoeg nodig.

N.B. Plasje onder uw auto: Afhankelijk van het weer, ligt er vaak een plasje water onder auto’s met een airco. Dit is condenswater afkomstig van de airco en een normaal verschijnsel.