Airco systeem

Auto-airco ook in de winter gebruiken

Bij de auto-airconditioning denken we doorgaans alleen aan gebruik in de zomer. Dit is een misverstand. De airco kan prima gebruikt worden voor ontwaseming van de ruiten omdat de lucht uit de airco veel droger is dan die uit de blower (beslagen ruiten is verleden tijd). En als u het te koud vindt om de airco in herfst of winter voor dit doel aan te zetten dan kunt u daarbij gewoon de kachel aanzetten. De lucht blijft dan toch droog en is ook warm.   

U bent misschien in de veronderstelling dat het gebruik van de airconditioning in uw auto het brandstofverbruik verhoogt. Moderne airconditioningsystemen zijn echter zeer efficiënt. Het extra brandstofverbruik is bij een goed gebruik van de airconditioning nihil. Het airconditioningsysteem gewoon aan laten staan, ook in de winter, voorkomt vervelende problemen. Zet u de airconditioning in de winter uit, dan kunt u behoorlijke schade aan uw afdichtingen en andere componenten veroorzaken. Gebruikt u de airconditioning dan na een paar maanden weer, dan kan het systeem lekken of is er kans dat een belangrijk onderdeel defect is. Een penetrante ongezonde stanklucht van de airconditioning die niet vaak gebruikt wordt, is ook een veelvoorkomend euvel. Voorkom onnodige kosten en laat uw airconditioning het hele jaar aanstaan.

In de auto-airco zitten zogenoemde koudemiddelen. Deze middelen bevatten HFK’s. HFK-gassen tasten (in tegenstelling tot de voorganger CFK) de ozonlaag niet aan, maar als ze vrij komen in de atmosfeer dragen ze wel bij aan het broeikaseffect. Kortom: een lekkende airco is altijd een probleem en moet direct hersteld worden.

Erkende bedrijven U kunt dus zelf bijdragen aan de conditie van uw airco maar het is ook belangrijk deze regelmatig te laten controleren. Controle van uw aircosysteem kan in ons garagebedrijf plaatsvinden. Installatie, service en onderhoudswerkzaamheden van auto-airco’s kunnen wij ook voor u uitvoeren. Om stankoverlast tegen te gaan, kunnen wij natuurlijk het aircosysteem voor u reinigen. Neem daarover vrijblijvend contact met ons op.

Tips voor onderhoud. Tenslotte nog enkele tips voor het onderhoud van uw auto-airco:

  • Hou de luchtinlaten vrij van blad en vuil. Dit voorkomt een verstopping van het systeem.
  • Lees aandachtig het instructieboekje over het juiste gebruik van de airco.
  • Laat uw airco installatie minstens eens per jaar controleren
  • Zware belasting: Moet uw auto hard werken (caravan of berg op), zet de airco dan uit. Het vermogen is dan al hard genoeg nodig.

N.B. Plasje onder uw auto: Afhankelijk van het weer, ligt er vaak een plasje water onder auto’s met een airco. Dit is condenswater afkomstig van de airco en een normaal verschijnsel.