Zomerinspectie

Zomerinspectie beurt verhoogt veiligheid vakantiereis

Elke keer als we de contactsleutel van de auto omdraaien vinden we het de normaalste zaak van de wereld dat de motor zonder morren aanslaat. Vervolgens rijden we ermee naar ons werk, naar de supermarkt of … naar ons vakantie-adres. Al ligt dat niet dertig of zestig kilometer van ons huis, maar misschien wel een slordige 1.200 km. Die ook nog eens volbeladen en misschien zelfs wel met een aanhanger worden afgelegd onder bepaald geen autovriendelijke omstandigheden.
De auto die dagelijks trouw het woon-werk vervoer voor zijn rekening neemt is niet per definitie ook toegerust om de zware vakantierit tot een goed einde te brengen. Dan worden er immers veel zwaardere eisen gesteld aan de techniek. Daarom is de zomer- of vakantiebeurt zo’n slecht idee nog niet. Maak tijdig een afspraak bij het bij ons garagebedrijf.

Zwaar
De auto die diep in de veren in een zo kort mogelijke tijd vele honderden kilometers moet afleggen heeft het zwaar. Laten we daarom maar eens kijken hoe we uw auto hierop het beste door ons kunt laten voorbereiden.
Het contact met de weg wordt onderhouden door de banden. Is de profieldiepte nog wel toereikend en hoe is het met de spanning? Onderzoek wijst telkenmale uit dat bijna de helft van alle auto’s rondrijdt met een te lage bandenspanning en dat terwijl tijdens de vakantie de spanning juist wat hoger moet! Vergeet in dit kader ook de caravan of aanhanger niet voorzover die wordt aangehaakt. Zijn er geen beschadigingen waarneembaar en verkeert ook de reserveband in een puike conditie? Aan de wijze van het slijten van banden kunnen wij trouwens nog veel meer zien. Bijvoorbeeld of de uitlijning van de auto nog wel in orde is. Een niet optimale uitlijning versnelt de bandenslijtage en gaat ten koste van een goed wegcontact. Controle op de schokdemperwerking is ook een aanrader, aangezien slechte dempers vooral in combinatie met een volgepakte auto kan leiden tot een gevaarlijk en onberekenbaar weggedrag. Een ander belangrijk aandachtspunt vormt het koelsysteem van de auto. We kennen de beelden allemaal wel: een rokende motor, de motorkap open en een verhit gezin achter de vangrails, in afwachting van hulp. Met een goed werkende ventilator en radiateur is dit soort vakantie-ellende doorgaans te voorkomen.

Airco systeem
Meer lastig dan echt een probleem is het als onderweg naar het warme zuiden de airconditioning van de auto er mee ophoudt. Probeer dan maar eens het hoofd koel te houden. In plaats van een ontspannen autorit met elke twee uur een warme tussenstop wordt nu de hele rit er een van puffen en steunen, terwijl je daar niet op bent voorbereid. “Was dan toch maar even langs de garage gegaan”, schiet het in zo’n geval toch weer net te laat door je hoofd.
Hoewel we hopen op goed weer, moeten we voorbereid zijn op een fikse regenbui. Leveren de ruitenwissers steeds een streeploze en heldere voorruit op? Zo niet, dan is nu het moment aangebroken om ze te laten vervangen. Vanzelfsprekend vult de garage bij de vakantiebeurt ook gelijk het ruitensproeierreservoir aan.

Trekhaak
De auto die met een aanhanger (bagagewagen, vouwwagen, caravan) naar het vakantieadres rijdt, zal ook worden gecontroleerd op de bevestiging van de trekhaak en de aansluitingen van de bijbehorende stroomvoorziening. Bij een tussentijdse vervanging van caravan en/of auto kan het best eens zijn dat één van beide voertuigen niet meer is voorzien van de vertrouwde zevenpolige aansluiting, maar van een nieuwere, een aansluiting met maar liefst 13 polen. Als je daar achter komt op de dag van vertrek is het wel wat laat, al zijn er ook verloopstekkers te koop. Wij lopen tijdens de vakantiebeurt ook de verlichting na. Bij auto’s zonder hoogteverstelling van de koplampen kan een zware belading leiden tot het verblinden van tegenliggers. Vraag voor de zekerheid ook of we uw reservelampenset waar nodig kunnen aanvullen.